To forskellige sokker

Det kan undertiden være hårdt at have været punker som ung. Særligt når nu man er blevet gammel og far til en anarkistisk, selvstændig søn på 11 år. Som ovenikøbet nægter at gå med ens sokker! Mange alt for tidlige morgener har jeg kigget fortvivlet på den grå Fanø himmel og tænkt om skæbnen spiller mig et puds.

Men så en nat læste jeg kvantefysikeren, John Bells, berømte og meget mærkelige artikel “Bertlmann’s socks and the nature of reality” og fandt højst overraskende ud af, at min søns sokke-valg falder smukt ind i en tradition inden for kvantefysikken. Bertlmann er nemlig kvantefysiker, og ligesom min søn nægter han at gå med ens sokker. Når Bertlmann står op om morgen tager han konsekvent to forskellige farvede sokker på. Så i det øjeblik man ser kvantefysikerens ben  komme forbi et hjørne – og ser hans første sok f.eks er rød – så ved man bare, at den næste sok ikke er rød!

John Bell pointerer nu i sin artikel, at sådan er det også med kvanteknyttede partikler. F.eks en foton i et laboratorium på jorden, der er sammenfiltret med en foton milliarder af lysår væk. Hvis vi nu observerer jord-fotonens spin til at være opad – så kan vi ligesom med Bertlmanns sokker være sikker på at fotonens spin ude i universet ikke er opad. Så forskellige sokker er måske irriterende, når nu man kan købe 20 ens par i Føtex for ingen penge – men de er bare nøglen til vores forståelse af verden.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook