På besøg hos landskabsarkitekt Rosa Lund

I et hvidt hus i et stille – men stadigt summende – København Nord Vest møder vi landskabsarkitekt Rosa Lund til en samtale om byrum, natur og arkitektur – om det gensidige spil mellem beplantning, landskab og bygninger. Rosa grundlagde sammen med Martin Hjerl tegnestuen STED tilbage i 2015.

For Rosa er STEDET vigtigt for at skabe god og bæredygtig landskabs arkitektur, og når vi går på opdagelse hos tegnestuen, opsluges vi af undersøgelser og grundmaterialer om sted, der netop danner basen for det landskab, der skal udvikles.

Mennesker er fascineret af naturens foranderlighed

Vi hvivles ind i en samtale omkring menneskers fascination af naturen. Om spejlinger og cykluser og hvordan det bliver tydeligt i denne tid med covid-19, hvor byens mennesker drages mod det grønne.

–Vi opsøger naturen, fordi den er foranderlig. Kysten er aldrig ens. Skoven er aldrig den samme. Haven står aldrig stille. Det er en foranderlighed, vi mennesker godt kan lide at være en del af. Det er det, landskabet i byen skal være med til at imitere. Især i disse coronatider er det gået op for os hvor stort et behov, der er for at få naturoplevelserne helt tæt på. Og vi har brug for flere af dem i byen, understreger Rosa Lund.

At mime en urskov

Vi taler om opgaven i at udvikle et landskab midt i det rå københavnshe havnemiljø, om hvordan det er nødvendigt at gå tilbage til basen.

-Urskoven er de første pionerarter, der kan overleve i det samme miljø, som de er vokset frem i, beretter Rosa.  Det er ofte ret hårdføre planter, hvor kun de stærkeste overlever. Derfor vil en urskov ændre sig over tid. Den begynder med at være en lav skov med mange variationer og i takt med, at den vokser, vil de højeste træer skygge for de underliggende planter, hvilket giver plads til nye arter.

-Vi går ind og laver en iscenesættelse af urskoven. Den iscenesættelse består i at vælge nogle forskellige planter med forskellige bladstørrelser, forskellige grenstrukturer, forskellige farver med forskellige blomstrings tidspunkter. Det gør at man får en variation, på et lille areal, som man normalvis ville få, hvis man bevægede sig ned gennem urskoven. Det er en iscenesættelse af et stykke natur, fastslår Rosa.

Herbarie og biotop

En af STEDs arbejdemetoder er at studere, hvordan arterne udvikler sig og opfører sig i naturen. De indsamler viden for at kunne skabe så gunstige kår for planterne som muligt, når de skal rodfæste sig i et nyt og kunstigt skabt miljø.

Rosa finder et herbarium frem, og vi forsvinder ind i detaljerne af de vilde danske arter. Der er planter vi genkender med glæde, men også planter vi knap har registreret eller taget os af, på trods af deres vigtighed for de vilde økosystemer.

Vi taler videre om miljøer i små områder, og det leder os hen til en biotop, der stå i STEDs reol. Det er et slags plante terrarium.

-Den her er sjov, fordi den er et lille univers i sig selv, fortæller Rosa. Den har sit eget mikroklima, man skal ikke vande den. Dens klima herinde og dens afstand til lyset gør, at det klarer sig selv 100 procent. Den har klaret sig selv i 5 år. Den står bare. Det siger noget om, at hvis man har styr på sine forhold for planterne, så er de ret selvkørende, og bliver vildere og vildere. Til at starte med var der kun nogle bitte-små dutter, som nu er blevet lange og begynder at snøre sig rundt.

Flerartede fællesskaber

Det er svært at forlade den skønne tegnestue. Men vi går derfra med en følelse af, at den danske natur har stærke allierede, der skaber smukke byrum med plads til biodiversitet. Hvor nye bylandskaber er defineret ikke kun af fysiske behov, men også af sociale, holistiske og basale menneskelige behov i en smuk sameksistens med den natur og de økosystemer, der skal opstå og gro i arkitekternes streger, og som bygger på et solidt kendskab og kærlighed til den vækstlighed, der er oprindelig for stedet væsen.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook