Krigen helt tæt på

Inden for få uger er hundrede dræbt og hundredtusinder drevet på flugt i det nordlige Syrien. Vi følger det i medierne, men hvad sker der helt tæt på, når den menneskelige psyke indstiller sig på flugt og vold, og når de ansvarlige skal træffe beslutninger?

Vi fik besøg af journalist Øjvind Kyrø, der fortalte om sine oplevelser fra frontlinjen som krigskorrespondent og fra dækningen af begivenhederne Rwanda i halvfemserne.

Øjvind i krigszonen i Congo
Øjvind i krigszonen i Congo

Efter foredraget var der debat og mulighed for at tale mere med Øjvind, der er kendt for sine ufiltrerede svar og beretninger fra krigens og dødens grænseland.

Foredraget fandt sted hos NXT den 5. november.


ØJENVIDNE TIL FOLKEDRABET I RWANDA
I 1994 brød et af de hurtigste folkedrab i nyere tid ud i Rwanda: På 100 dage blev flere end 800.000 mennesker myrdet. Der var ingen, der greb ind i tide. Tværtimod trak FN tropper ud fra landet. Stormagterne, hjælpeorganisationerne og pressen svigtede Rwanda – og deres egne idealer.

Øjvind Kyrø fortæller om, hvordan virkeligheden i Rwanda så ud, da folkedrabet brød løs, og han kommer ind på, hvordan mange af flygtningene faktisk var folkedrabets gerningsmænd, som flygtede fra retsforfølgelse.

Øjvind rapporterede som journalist fra Rwanda under folkedrabet og var selv vidne til massakrer og kampe. Siden har han mange gange været der for at skrive om retsopgøret.

Øjvind Kyrø har siden 1982 dækket 18 krige, folkemord, kup, borgerkrige og andre væbnede konflikter for danske dagblade, tv og radio.


DATO OG STED
NXT – Nybrogade 26, København K
5. november kl 17:00 – 19:00

Arrangementet er gratis, men vi samler ind til Syrien og håber derfor, at I vil bidrage. RSVP til Nikoline Kern på nikoline@nxtbrand.dk

TRANSPORT
Parkering i det gamle København kan være en udfordring, men vi ligger blot 5 minutters gang fra Gammel Strand og Metrolinie M3 samt 10 minutters gang fra Københavns Hovedbanegård. Buslinje 14, 26, 31, 37, 1A, 2A og 9A kører lige til døren.

NXT LECTURE
Ved foredraget bliver vi en forskellig flok, så vi får andre betragtninger end de vante. Vi vil tage os tid til at lytte og tænke sammen. Så du går hjem med nye perspektiver at handle på.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook