Dobbelt boglancering: a new green ethics

NXT inviterede 1. juni forskere, arkitekter, kunstnere og andre interesserede til lanceringen af husets nye forlag, Nybrogade Press, og kunne samtidigt fejre forlagets første to udgivelser. Bøgerne er skrevet af to toneangivende profiler fra den internationale arkitekturscene, og de var inviteret til en samtale om deres fælles omdrejningspunkt: en ny grøn etik i arkitektur- og byggebranchen.

Aftenens samtale var modereret af den nye chef for Grøn Omstilling i NCC, Peter Andreas Sattrup, som i tråd med aftenens emne begyndte med at fortælle om menneskets forandrede relation til naturen, hvor vi i fremtiden har brug for at forene frem for at adskille.

–Ja, og vi er jo ikke de eneste, der transformerer miljøet, det har andre arter også gjort før os, så jeg mener sagtens, at vi kan være en del af naturen, svarer Marion Waller, direktør for Pavillon de l’Arsenal i Paris og forfatteren til bogen ‘Natural Artefacts’.

I ‘Natural Artefacts’ insisterer Marion på, at menneskeskabte strukturer og artefakter også kan forstås som natur på samme måde som en bævers dæmning kan. Med værket skubber hun ved menneskets forståelse af den natur, vi i vestlig kultur har bevæget os væk fra og som har påvirket måden vi lever, bor og skaber samfund på:

–Vi har brug for en ny etik i lyset af den aktuelle miljøkrise. Når vi skaber eller genopretter noget, er det ikke nødvendigvis kunstigt. Begrebet naturlige artefakter er vigtigt, fordi det giver os et etisk grundlag for vores handlinger i miljøet, fortsætter Marion.

Marions samtalepartner og forfatter til dagens anden udgivelse ‘The Clearing – How we live and die with trees’ var Andrew Todd, den prisvindende arkitekt og modtager af The WAN Wood in Architecture Award. I forlængelse af Marions refleksion over en ny grøn etik, istemte Andrew at vi bør se ud over vores egen tidsramme, når vi skal forme fremtidens byer og bygninger:

–Vi bør skue ud over os selv ind i andre livstider og tidsskalaer større end vores egne. Det bliver vi nødt til, fordi vi har et ansvar over for de unge. Hvis vi kigger på andre arter, som måske har været her i 200 eller 5.000 år og prøver at forstå, hvordan de har formet landet og vejret, kan vi finde nye erkendelser, som vi kan bruge i fremtidens byggekultur, forklarer Andrew Todd

Samtalen mellem Marion Waller og Andrew Todd fremhævede behovet for at overvinde den traditionelle opfattelse af menneskeskabte strukturer som adskilte fra naturen. Begge forfattere opfordrede til at integrere naturen i byerne, at tænke i bæredygtige materialer og have en etisk tilgang til at håndtere miljøkrisen. Dette blev understreget af aftenens afsluttende kommentar fra Andrew, som tydeliggjorde, at en ny grøn etik kræver handling og bevidsthed om vores ansvar for at skabe bedre vilkår for naturen og vores egen fremtid:

–På en skadet planet er det ikke at handle, ikke at forsøge at hele eller transformere, en de facto ødelæggende handling.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook