DESIRE i Riga

Vi har besøgt Riga som en del af vores proces med Haveværten og DESIRE projektet, der er et af seks såkaldte Lighthouse Demonstrators i New European Bauhaus under European Green Deal. Besøget i Riga er ét ud af en hel serie site visits, hvor hele DESIRE konsortiet mødes i de byer, som repræsenterer et site i projektet: Riga, Herlev, Gadehavegaard, Milano, Turin, Amsterdam, Kalundborg, Ljubljana.

Aktivistsamfundet Free Riga, omdanner her en klynge af beskyttede gamle træbygninger i Riga. Foto: Siv Werner

Ny vision for offentlig renovering

Riga er hovedstaden i Letland og en by, der viser tidens lag i sin arkitektur. Byen er grundlagt i 1201, og floden Daugava har fungeret som en vigtig handelsrute siden antikken. Der er i byens teksturer, stemninger og bygninger spor fra dengang, byen var et vigtigt handels-knudepunkt for vikingerne i den tidlige middelalder. Det mærkes fx i de mørke træornamenteringer, kål-retterne, kartoflerne, sten-formationer, store fadølskrus og krydret balsam for ganen. Det gamle centrum er også præget af utroligt mange træhuse, der giver én fornemmelsen af at være med i en Spaghetti Western. Og blander sig i stærk kontrast med alt det magiske Art Nouveau / Jugendstil arkitektur, som også findes i byen – noget renoveret, men meget i forfald.

De tomme bygninger findes alle vegne i byen. Og dette var et af vores nedslagspunkter. Efter vores tidlige ankomst og et velsmagende måltid af sauerkraut, store syltede agurker, lokal pilsner og kåldolmer fandt vi vej til vores lokale værter, Emils, Arnita and Rudis, som repræsenterer DESIRE-sitet i Ziepju, Riga. En gammel sovjetisk social boligblok, der skal renoveres og herigennem eksperimentere med en ny vision for offentlige renoverings- og transformationsprojekter i Letland. En proces funderet på inklusion og cirkularitet med det formål at omdanne dette gamle boligområde til et attraktivt levet miljø.

70 pct. af Riga’s borgere bor i denne type boligblokke. Foto: Siv Werner

Drømmen om eget hus

I efterkrigstiden skulle man hurtigt have rejst en masse boligblokke, og det løste det sovjetiske styre ved at bygge skyskrabere ud af lav-kvalitets materialer. I dag bor op mod 70 pct. af Letlands befolkning i sådanne boligblokke, hvor det er normalt, at altaner falder ned, og flade græsarealer udgør `det grønne´. Den sovjetiske tid har ikke kun sat sine spor på de fysiske landskaber i Riga men, som vi lærte fra vores lokale værter og værtinder, også på de indre landskaber. I Letland er formuleringer såsom community og kollektiv noget, man i dag væmmes ved, da det bringer minder om de forcerede kollektive tilstande under det gamle Sovjetunionen. Nu ønsker man at have sit eget hus og råde over sine egne ting.

En af mange smukke Art Nouveau detaljer i den gamle bydel. Foto: Madeleine Kate McGowan

Kunsten overtager forladte bygninger

Derudover besøgte vi den lokale aktivistgruppe Free Riga på et forladt gammelt Sovjetisk militærområde, der nu langsomt er ved at blive transformeret af aktivisterne gennem deres kunstpraksis, sociale arbejde og fysiske kollektive renoveringsarbejde. Vi bevægede os gennem gamle kontorlokaler med fascinerende sovjetiske verdenskort, hvor USA er udeladt og Rusland står centralt. Der var en træt gammel teatersal med gamle vægmalerier af svaner og blomster i romantisk samklang med krigsfly på en blå himmel.

Efter fire dage med hele DESIRE gruppen og intense workshop forløb, interne præsentationer samt site besøg rundt omkring i og udenfor Riga, står det på nuværende tidspunkt klart, at gruppen er ved at danne reelle venskaber og professionelt frugtbare relationer. Et klassisk EU træk og noget, der potentielt kan stimulere nye idéer om, hvordan vi bedst skaber levede miljøer for både mennesker og andre arter, baseret på cirkularitet, det sociale og det skønne – an irresistible circular society.

Øverst: Gammel sovjetisk militær-sal med vægmalerier. Nederst: Et lokalt måltid i Riga. Fotos: Madeleine Kate McGowan

Haveværten

En personificering af Stedets Væsens metode, der forbinder mennesker, natur og byrum. Formålet med projektet er at undersøge, hvordan kunst bidrager til grøn byudvikling. Med omsorg for flerartede fællesskaber, og en ambition om at skabe bedre rammer for det levede liv i urbane rum, anvender Haveværten kunstneriske og regenerative greb i områdefornyelsen af den gamle asfaltfabrik i Herlev.

Haveværtens arbejde dokumenteres og evalueres løbende, hvorefter NXT med Stedets Væsen udformer en række forslag til DESIRE, der konkretiserer, hvordan den æstetiske dimension kan bidrage til at styrke forholdet mellem menneske, by og natur. Resultatet vil udmunde i nogle officielle designprincipper, som efterfølgende kan skaleres og anvendes i andre, større kontekster i de kommende års byudviklingsprojekter i EU.

Designing the Irresistible Circular Society

DESIRE-projektet er et ambitiøst og vidtrækkende initiativ på tværs af landegrænser og har til hensigt at udvikle nye metoder og standarder for transformationen af Europas storbyer. Som et af seks fyrtårnsprojekter under New European Bauhaus (NEB) er formålet med DESIRE at udvikle konkrete forslag til, hvordan kunst, arkitektur og samskabelse bidrager til uimodståelige, cirkulære bysamfund.

DESIRE er et tværfagligt projektsamarbejde mellem 24 internationale partnere i seks EU-lande og løber over en periode på to år (2022-2024). NXT indgår i projektet med Stedets Væsen og Hørkær 8 som demonstrationssted, hvor konceptet om Haveværten udfoldes.

New European Bauhaus

New European Bauhaus udspringer af EU kommissionen og European Green Deal. I en tid, hvor klimaforandringer, biodiversitetstab, og ressourceudtømning truer planetens livsgrundlag er der brug for innovative tiltag, og med NEB-initiativet har EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen skabt en platform for projekter, der skal bidrage til grønnere, skønnere og mere inkluderende byrum i Europa. NEB bringer borgere, eksperter, virksomheder og organisationer sammen på tværs af brancher, og understøtter positiv forandring for vores fælles fremtid.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook