DEN LEVENDE HØJSKOLE

Ny højskole i Aarhus ønsker at blive en projektplatform for meget varierede arrangementer. Ambitionen er også at skabe et mere tilgængeligt højskolemiljø via et opbygget fællesskab.

En af idémændene bag Den Levende Højskole er Christian Snæland, og han har sat ord på det, højskolen arbejder med. Christian har tidligere arbejdet i Dome of Visions i Aarhus som vært og er i dag en del af NXT Community.

En græsrodshøjskole har set dagens lys!

I det aarhusianske sydhavnskvarter, mellem industrihavnen og Frederiksbjerg, kan man nu finde Den Levende Højskole. Her er vi en del af et voksende kulturmiljø af frontløbere, kunstnere og musikere, og her holder vi vores møder og de fleste af vores arrangementer – hvis de ikke foregår i vores byhave på Vestervang.

Den Levende Højskole er en forening, der understøtter fællesskabsstyrkende og alment dannende arrangementer. Vi kalder det en græsrodshøjskole, fordi den er vildtvoksende og en bevægelse, der breder sig ud og forbinder sig med alt muligt omkring sig. Vi arrangerer fællesspisninger, fællessang, foredrag, samtalesaloner, oplæg og undervisningsforløb. Vi gennemfører projekter med fokus på aktivisme, bæredygtighed, menstruation, demokrati, gastronomi og alt muligt andet.

Men først og fremmest skal du se os som et eksperiment – en udforskning af, hvad en moderne byhøjskole kan og skal. Det var sådan, vi begyndte i foråret 2019 med ideen om, at højskolekulturen lever og udvikles af fællesskabet. At den ikke nødvendigvis behøver at foregå indenfor et lille geografisk område, og at det ikke nødvendigvis skal koste 35.000 kr. at deltage. Vi er heldige, for Aarhus er Danmarks største universitetsby med enorm viden og kreativitet – og det bygger vi højskolen på: Vi er omgivet af det, vi gerne vil lære og dele med hinanden.

Vi værner om frivilligheden, for det er dét, som gør os levende. Og det er vores grundlæggende erfaring, at unge har lyst til at engagere sig, at vores generation skal defineres for vores engagement, vores handlemod og vores nysgerrighed. Af samme grund tænker vi på Den Levende Højskole som et eksperimentarium og en platform, hvor unge, studerende og nyuddannede kan afprøve rollen som underviser via oplæg eller prototype-forløb indenfor det, de er passionerede omkring. Vi vægter til enhver tid handlekraft og nysgerrigheden over ekspertise og tilbyder hjælp med undervisningslokaler, rådgivning i at strukturere test-forløb og forbindelse til dem, der følger vores events og projekter.

Som et helt centralt element af vores projekt har vi samtalen. Selv om det måske kan virke harmløst, tænker vi den som et radikalt værktøj. En god samtale er en bevægelse ud i et rodnet af mulige forståelser og medforståelser. Den er demokratistyrkende, fordi den opbygger indsigt frem for fordømmelse, nysgerrighed frem for apati, og så er den gode samtale jo en fryd at deltage i. Vi arbejder aktivt for at kultivere den, fordi den forbinder sig til det, vi synes er vigtigt – fællesskabet.

Det, vi vil, er kort og godt et stykke optimisme, og vores optimisme bygger på, at ånd nu engang er stærkere end både tal og penge. Det er den samme optimistiske tillid, vi har til demokratiet – ikke som et system men som et ideal, vi kæmper for, og det er en kamp, der vindes ved at kultivere vores nysgerrighed, vores handlekraft og vores fællesskab.

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook