Chililarver til din fyraftensøl?

Klokken nærmer sig 17.30, og aftenens menu skal kokkereres. I de fleste danske hjem står den på retter som frikadeller, kødsauce eller hakkebøf. Fælles for størstedelen af os er nemlig, at kød er en fast ingrediens i vores aftensmåltider, selvom mange af os efterhånden har ladet os fortælle, at vi skal skære ned på kødet i kampen for klimaet.

IMG_2067

Med fokus på en mere bæredygtig kød- og fødevareproduktion anbefalede FN for nogle år siden, at vi ikke bare spiser mindre kød, men at vi spiser flere insekter. Noget der for mange er en særdeles fremmed spise og giver anledning til kvalme og væmmelse. For andre vil tanken om at indtage insekter måske vække ferieminder fra Østen, hvor gadelivet byder på karamelliserede græshopper og skorpioner på pind. Men de senere år er de små, proteinholdige kryb kommet nærmere på eksperimenterende restauranter som NOMA men også i frysedisken i Kødbyen.Men kan vi ligefrem forestille os en fremtid, hvor klassiske danske retter peppes op med eksotisk kriblekrable, så aftensmåltidet byder på blomkålssuppe med ramsløg og drys af melorme eller CO2 venligt smørrebrød med fårekyllinger? Hvis du spørger Nina Askov aka The Buglady, så bliver det et rungende ”JA”. Hun er nemlig ikke bange for at spise orme og andet knasende fra insekternes rige.

-Mit formål er at oplyse og inspirere alle jer derude til at spise insekter. Jeg ved godt, at det umiddelbart lyder klamt, men der er mange gode grunde til at gøre det, og faktisk gør størstedelen af verdens befolkning det allerede, fortæller Nina Askov på sin hjemmeside.

IMG_9696

Og nu har de sprøde larver altså også fundet sig vej til Pier 2. I domen kan du nemlig købe en lille dåse af de små godbidder, der kan nydes som supplement til kaffen eller som snack til fredagsøllen. Dåserne er produceret af virksomheden ENORM, der arbejder på at udvikle en serie af fødevarer med insekter med udgangspunkt i insekters miljø- og klimavenlige egenskaber, at de er sunde og – tro det eller ej – at de smager godt.

-Der er en voksende efterspørgsel efter alternative bæredygtige proteinkilder blandt forbrugerne i Vesten. Insekter er en sund, bæredygtig animalsk proteinkilde med B12-vitaminer, omega 3 og 6 fedtsyrer og mineraler som fx calcium. Vi skal bare først vænne os til at se insekter som en del af vores fødevarer i Vesten. Derfor har vi gjort det nemt for forbrugeren at prøve at spise insekter for første gang på en lækker og sjov måde sammen med vennerne, forklarer manden bag ENORM, Lasse Hinrichsen.

Det er i første omgang blevet til små, fine æsker i lommestørrelse med sprøde snacklarver tilsat chili eller sour creme & onion. Men det er ikke kun ren og skær fornøjelse, det er også en snack, der skaber debat om bæredygtigheden af vores fødevarer, mener Lasse Hinrichsen. Og Dome of Visions er en god platform for denne debat, fordi stedet bl.a. er omdrejningspunkt for debat omkring fremtidige trends inden for bæredygtighed, forklarer han. Den mentale og visuelle barrierer kan være svær for mange at komme over men det mener Lasse Hinrichsen ikke er noget problem.

IMG_2014

IMG_9689

-Du kommer over det ved at prøve insekterne og få oplevelsen af, at de faktisk smager godt! Derudover er det vigtigt at følge op med nogle fakta omkring bæredygtigheden af opdræt af insekter sammenlignet med andre kilder til animalsk protein, som oksekød og svin. Det udleder fx. op til 100 gange mindre CO2 at producere 1 kg protein fra insekter sammenlignet med 1 kg protein fra oksekød. Det giver faktisk mening at spise insekter!, slår Lasse Hinrichsen fast.

Og jo, de smager rent faktisk godt, når du har overvundet både den mentale og visuelle barrierer. Er du også snacksulten, så kom ned i drivhuset på Pier 2 og smag de sprøde væsner.

Find opskrifter på Buglady.dk
Læs mere om snacklarver på ENORM

 

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook