FREMTIDENS BYGGERI KAN PRINTES

De senere år har man rundt om i verden allerede eksperimenteret med 3D-printet beton i større byggerier. I Europa er processen dog ikke helt så fremskridende, da vi har skrappere krav til byggelovgivning og klimakrav – og det på trods af teknologiens fordele, der kan betyde reduceret materialeforbrug og give en større arkitektonisk frihed.

I Dome of Visions på Aarhus Havn kan man lige nu opleve 3D-printet betonmøbler skabt i et interessant samarbejde mellem Kim Utzon Arkitekter, Teknologisk Institut og NCC Danmark.

– Den geometriske frihed, som 3D print giver, kan skabe grundlaget for et nyt arkitektonisk sprog. De digitale og automatiserede metoder kan understøtte, at ny arkitektur kan gøres tilgængelig for byens borgere og ikke kun enkelte prestigeprojekter, forklarer områdechef Anders Kudsk, NCC.

   

Projektet skal være med til at udforske byggebranchens fremtidige muligheder og blive klogere på fremtidens teknologier. Derfor er samarbejde på tværs af siloer vigtigt.

– Vi er i gang med at afprøve de muligheder, som 3D print kan tilføre byggeriet. Gennem projektet har vi afprøvet nogle af de nye arkitektoniske designfriheder og udtryk som 3D printet beton giver. Samtidig er der blevet indhentet erfaringer med både printer-teknologien og materialesammensætning. Der er også opnået erfaringer med at overføre et digitalt design direkte til produktionen af betonelementerne, fortæller faglig leder Thomas Juul Andersen, Teknologisk Institut. Læs mere på Teknologisk Institut.

Procesbilleder fra Teknologisk Institut:

 

Europas første 3D-printet betonbygning – i København

3D-betonprint er begyndt at vinde frem. Har du ikke mulighed for at se møblerne i Aarhus ved Dome of Visions, så får du snart mulighed for at se et større eksperiment i København. I Nordhavn, København, skal der printes et lille kontorhus, som skal demonstrere mulighederne med 3D-printet beton.

Projektet skal leve op til alle de danske byggekrav, der indimellem kan blokere for teknologiens kunnen. Det kommende projektet i København er skabt i et samarbejde mellem 3D Printhuset, NCC Construction A/S, Force Institute A/S og Gips Recycling A/S.
Huset opføres i Københavns Nordhavn på blot to måneder.

Mandag 11.september kl. 15 kan du komme til åbent hus hos 3D Printhuset på Kattegatvej 2 i Nordhavn og se maskinen printe.

Læs mere om projektet og 3D-printet beton i Ingeniøren.

FOTO: Stine Skøtt-Olesen / Teknologisk Institut / 3D Printhuset

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook