DEN FØRSTE SAMTALE-SALON HOS NXT – Kommunalvalg og hva’ så?

Vi har taget hul på en ny tradition, hvor vi mødes og samtaler om de emner, der optager vores tanker, og påvirker vores dagligdag, vores samtid og fremtid. Første salon tog det nyligt overståede danske Kommunalvalg, 2017, op til debat.

Hvor tit er det egentlig, at vi samles og taler med hinanden om de emner, der påvirker os i vores hverdag –  og hvad mener vi hver i sær om den verden, det samfund og den kultur vi lever i?  Vi hos NXT vil gerne finde ud af, hvad vi får ud af fællesskabet i samtalen, og hvad den giver os, som vi ikke finder andre steder.

Vi åbnede d. 29. nov. for den første samtale-salon i en række, og emnet var det netop overståede danske kommunalvalg. Per Ullerichs, som siden 2008 har været kommunaldirektør i Rødovre kommune og nu en del af NXT, gav oplæg til diskussion og spørgsmål, over tapas, vin og manzanilla i ”det gule baghus” hos NXT i Nybrogade, tæt ved Gl. Strand.

Ideen er at møde hinanden og blive klogere på et emne, og at vi får hørt nogle af de stemmer, som vi måske ikke er enige med, eller dem som ligger inde med en helt særlig viden og erfaring, som vi ikke selv har adgang til eller opdager. Samtalen opfordrede til, at vi engagerede os i hinandens holdninger og specifikke viden, den gjorde os klogere og gav os indblik i politisk strategi internt og eksternt, partierne imellem.

Danmarkskortets opdeling efter årets kommunevalg er primært markeret i rødt og blåt, med DF som den helt store taber, efter et valg hvor lokale stemmer har trukket sig tilbage til de store klassiske partier; Venstre og Socialdemokratiet.

Frem for alt bekræftede samtalen det menneskelige element i politik. Vi er stadig meget påvirkede af personligheder og socialt tæft. Vi stemmer med maven og hjertet og efter moralske principper, hvorfor politiske kandidater kan være særligt følsomme under en valgkamp. Men, betyder det at vi bliver dirigeret til at sætte vores kryds, mere end at vi selv træffer valgene som en enhed, med mulighed for at være strategiske i vores egne beslutninger? Har vi vælgere spillet fallit som en engageret enhed i valgprocessen, fordi vi simpelthen ved mindre i dag, taler mindre sammen, ikke mødes og sjældent møder nogen, der stemmer og måske tænker anderledes end os selv?

Måske står fagforeninger og borgerbevægelser svagere i dag, netop fordi vi ikke taler med hinanden og ikke fungerer, som organiserede enheder!

Aftenens diskussion gik blandt andet på hvordan det er lykkedes Socialdemokratiet at inddæmme DF ved at skrue op for velfærdsdebatten, og påtage sig en strammere udlændingepolitik. DF er altså nu skubbet ud i en svagere position end de har været vant til længe. Er det så fordi DFs politik er blevet upopulær blandt befolkningen, eller er der et politisk ønske om at begrænse DFs magt på nationalt plan?

Der spekuleredes også på om Lars Løkkes u-popularitet har været én af grundende til at A nu dominerer på landsplan, selvom det er meget tydeligt at A er et ”by-parti” og V et ”landparti”, hvilket vidner om, at der på nationalt plan kan være en uligevægt i måden vi tænker fremgang og tryghed på.

Hos NXT eksperimenterer vi med samtale-salonerne, i at mødes henover linjerne og kaste lys over ”de andres” syn på verden, så vi får øje på det vi måske selv har overset i farten. Vi reflekterer i hinandens selskab over relevante problemstillinger og tiltag, der giver os indblik i vores fælles samtid og nye muligheder.

Kom og mød hinanden til den næste samtale-salon hos NXT!

Next Post

Previous Post

BRANDING AND DEVELOPING IN A WORLD OF MEDIA, ARTS AND REBELLION

Download podcast på iTunes / Lyt med på Spotify / Se film over Vimeo / Følg det visuelle univers og fortællingerne på Instagram og Facebook